2024. június 21. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.06.22. szombat éjfélig

ZIVATAROK, HEVES ZIVATAROK

Ma estig zivatar nem várható. Este kis eséllyel a délnyugati határ mentén, majd éjszaka elsősorban az északi országrészben fordulhatnak elő zivatarok. Szombaton napközben kiemelten az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatartevékenység. Ekkor már heves zivatarok kialakulásához is - nagy területen és akár több hullámban is - kedvezőek lesznek a feltételek. A zivatarokat általában viharos erejű szél (> 60 km/h), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső ( < 2 cm) kísérheti. Heves zivatar esetén erősen viharos ( > 90 km/h) széllökés, nagy méretű jég (ált. 2-5 cm, egy-egy helyen akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (ált. 30 mm körül, néhol akár > 50 mm) fordulhat elő. Várhatóan szombatról vasárnapra virradó éjszaka sem csillapodik a zivatartevékenység.

FIGYELEM! Az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet!

MAGAS KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET

Ma a napi középhőmérséklet az Északi-középhegységben és a Nyírségben 25 fok alatt marad, míg az ország nagyobb részén 27 fok körül alakul. Holnap hidegfront érkezik, emiatt az ország északi, északnyugati felén megszűnik a hőség. Ezzel szemben a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva egyre magasabb középhőmérséklet valószínű: kiemelten Csongrád, valamint Békés megyében a napi középhőmérséklet értéke elérheti, meghaladhatja a 29 fokot.

2024.06.21. 10:41 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. június 21. 10:46 (08:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.