2022. szeptember 30. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.10.01. szombat éjfélig

Estétől nyugat, délnyugat felől újabb hullámban várható záporok, zivatarok képződése (legkisebb eséllyel a déli, délkeleti országrészben), melyekhez az éjszaka folyamán elsősorban intenzív csapadék (egymást követő cellákból ~20-30 mm), erős, esetleg viharos széllökés (50-70 km/h), valamint apró szemű jég társulhat. A szombat délelőtti órákra várhatóan átmenetileg csökken a záporok, zivatarok száma az országban.

Szombat délután hazánk délkeleti felén mutatkoznak kedvező feltételek újabb zivatarok, sőt (nagyobb valószínűséggel a délkeleti, keleti határ közelében) heves zivatarok kialakulására. Ekkor a cellákat viharos kifutószél (ált. 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén >80-90 km/h sem kizárt), jégeső (akár 1-3 cm-es jégátmérővel) és lokálisan nagy mennyiségű csapadék (>20 mm) kísérheti. Az esti, késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

Megjegyzés: A holnap délutáni zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság. Szombatra virradó éjszaka átmenetileg köd is képződhet.

2022.09.30. 17:28 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. szeptember 30. 17:32 (15:32  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.