2024. július 18. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.07.19. péntek éjfélig

Magas középhőmérséklet:

Ma az Északi-középhegységben és a Dunántúl nyugati részein 27 fok alatt, másutt felette alakul a napi középhőmérséklet, a Dél-Alföldön továbbra is lehetnek 29 fok feletti középértékek. Pénteken az Északi-középhegységben és a Nyírségben 27 fok alatt, másutt többnyire felette alakulhat a napi középhőmérséklet, 29 foknál magasabb középérték a Dél-Alföldön is kisebb területen valószínű.

Zivatarok:

A déli óráktól kezdődően a középső országrészben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket erős, viharos (~50-70 km/h) széllökés és kisméretű jég kísérhet. Helyenként felhőszakadás (> 25-30 mm) is előfordulhat. Pénteken a nyugati, délnyugati megyékben, ott is kevés helyen alakulhat ki zivatar.

2024.07.18. 10:01 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. július 18. 10:06 (08:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.