2023. december 6. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.07. csütörtök éjfélig

A Dunántúlon és a Duna vonalában a nap folyamán kiterjedt, folyamatos csapadékhullás várható. Ezen belül nyugaton inkább hó, a középső és a keleti területeken helyenként havas eső lesz a jellemző. Délutántól a Duna-Tisza köze más részein, estétől a Tiszántúlon is egyre több helyen kezdődik csapadékhullás, melynek halmazállapota a kezdeti vegyes csapadék után nyugatról kelet felé haladva egyre inkább havazásba vált át. Csütörtökön a nyugati országrészben számottevő hó már nem hullik. Holnap éjfélig megközelítőleg az ország nyugati kétharmadán nagy területen alakulhat ki (a meglévővel együtt) ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg, de helyenként még a Tiszántúlon is képződhet ~lepel-2 cm. A legnagyobb mennyiségre a Dunántúl középső és keleti részén, valamint az északi országrészben van kilátás, de a magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága a sík vidékhez képest. A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró holnap éjfélig Somogyban akár nagyobb területen előfordulhat, a Dunántúli-középhegység, a Vértes a Gerecse, a Dunazug-hegység és a Mátra magasabb részein alakulhat ki (jellemzően 200-300 m felett.) Napközben síkvidéken a fagypont körüli, illetve jellemzően kevéssel afölötti hőmérséklet következtében a lehulló hó olvadozik.

A nyugati, délnyugati határszél közelében az éjszakai és a reggeli órákban előfordulhat zúzmarás köd.

Az Észak-Dunántúl magasabb részein csütörtök hajnaltól kezdődően a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat.

2023.12.06. 11:01 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. december 6. 11:06 (10:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.